Numer 20/2016

  1. Nowe wspólnoty kulinarne. Zwrot gastronomiczny w hiszpańskim Kraju Basków
    Autorka: Magdalena Barbaruk
  2. Rytuał — modernizacja i globalny rynek. Przypadek tejjam
    Autorka: Aleksandra Bednarska
  3. Kwestia gustu
    Autor: Piotr Jakub Fereński
  4. Gotowanie jako strategia artystyczna
    Autorka: Karolina Golinowska
  5. O sztuce (po)wolnego jedzenia w erze globalizacji — komentarz socjologa
    Autorka: Justyna Gołębiowska
  6. Transnational Issues in the Literary Explorations of the Dominican History: Junot Díaz, Julia Alvarez and Mario Vargas Llosa
    Autorka: Agnieszka Gondor-Wiercioch
  7. Religijni i niepoczytalni? Terroryzm muzułmański w świetle badań psychologicznych
    Autorka: Katarzyna Górak-Sosnowska
  8. Internacjonalizm w kuchni PRL-u
    Autorka: Justyna Harbanowicz
  9. Smak autentyczności
    Autorka: Dorota Koczanowicz
  10. Wartości konsumpcji
    Autor: Leszek Kopciuch
  11. Perspektywy humanistyki morskiej. Rekonesans
    Autorka: Ewa Łukaszyk
  12. Wrocławski internetowy przewodnik po kuchniach świata
    Autor: Adam Nobis
  13. Slow food, smalec babuni i co dalej…?
    Autorka: Małgorzata Staszczak-Ciałowicz
  14. Wymiary globalizacji — internacjonalizacja szkolnictwa wyższego w perspektywie teoretycznej stosunków międzynarodowych
    Autorka: Anna Umińska-Woroniecka
  15. Uczta starożytna jako pokaz pozycji społecznej
    Autor: Mateusz Żmudziński
  16. Komentarz do tekstu Joanny Hańderek — „Miasta zrównoważonego rozwoju — miasta w globalnym świecie”
    Autor: Cezary Ołowski
  17. [Recenzja] Globalne podmioty. Recenzja książki Joanny Szalachy-Jarmużek Instrumentarium globalnego panowania. O podmiotowych aspektach globalizacji
    Autor: Daniel Wicenty